Nepočujúci absolventi vo Valónsku: 7 učiteľov LSFB a 18 tlmočníkov/prekladateľov

V súčasnosti vo Valónsku (francúzsky hovoriacom regióne Belgicka) sedem nepočujúcich úspešne dokončilo školenie na učiteľov LSFB (Langue des Signes de Belgique Francophone) a osemnásť sa kvalifikovalo ako tlmočníci/prekladatelia. Tento úspech je výsledkom projektu Erasmus+, realizovaného v spolupráci s Université de Namur, Université Saint-Louis a Univerzitou v Toulouse. Program ponúka dva študijné smery: vyučovanie LSFB a tlmočenie/prekladateľstvo, pričom si účastníci môžu zvoliť jeden z týchto smerov alebo sa venovať obom.

Hoci niektorí nepočujúci už vo Valónsku učili, nie vždy mali dostatočné vedomosti v oblasti didaktiky. Teraz existuje nový prístup, v rámci ktorého absolvujú školenie od odborníka z Francúzska v oblasti vyučovania, pedagogiky a metodiky. Tento vzdelávací program je zároveň prispôsobený systému Spoločného európskeho referenčného rámca pre jazyky (SERR), ktorý klasifikuje jazykové znalosti do šiestich úrovní: A1, A2, B1, B2, C1 a C2.

Vo Flámsku (holandskojazyčnom regióne Belgicka) existuje podobný program školení pre nepočujúcich tlmočníkov na KU Leuven. Vo Valónsku je však menej jasné, ako sú tlmočníci odmeňovaní. Vo Flámsku sú nepočujúci tlmočníci uznávaní CAB (Centrum pre pomoc a mediáciu), čo sa odlišuje od situácie vo Valónsku.

Zdroj: Sam Verstraete/ Visual Box
Foto: http://Freepik.com
Editorka: Klaudia Jusková
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content