Zborník zo 6. konferencie WASLI 2023 v Čedžu

Minulý rok sa konala trojdňová konferencia Svetovej asociácie tlmočníkov posunkového jazyka (WASLI), ktorá prebiehala od 7. do 9. júla 2023 v Čedžu, Južná Kórea. Zúčastnilo sa jej viac než 350 ľudí zo 72 krajín na prvej hybridnej konferencii, ktorá bola dostupná aj online a sledovalo 190 účastníkov. Myšlienka hybridnej konferencie vznikla z dôvodu, že niektorí účastníci sa nemohli zúčastniť osobne. Vďaka technológiám mali možnosť sledovať konferenciu online z opačného konca sveta.

Program konferencie zahŕňal rôzne témy prednášok a seminárov z oblasti tlmočenia posunkového jazyka, ktoré pripravili odborníci z 20 krajín. Tieto príspevky poskytli širší globálny pohľad na tlmočnícku prax.

“Dňa 5. septembra 2024 bol zverejnený zborník zo 6. konferencie WASLI 2023 na tému: Tvorba nášho sveta pre lepšiu budúcnosť, v anglickom jazyku. Zborník si môžete stiahnuť prostredníctvom webovej stránky wasli.org alebo z facebookovej stránky wasli.official.

Zborník, ktorý má takmer 300 strán, obsahuje 19 rôznorodých príspevkov, medzi nimi napríklad témy ako profesionálny tlmočník posunkového jazyka, právne tlmočenie, realizácia výskumu, či správy o osobných pozorovaniach a skúsenostiach. Témy sa dotýkajú aj tlmočníckych tráum a pocitov viny, tlmočníkov pracujúcich v čase vojny, ako aj zaujímavého svedectva o tom, aké je to byť mužom tlmočníkom v profesii, ktorá je často vnímaná ako ženská.

Zdroj a foto: https://www.facebook.com/wasli.official/

Editor: Juraj Holéczy
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content