Fun Rádio Slovensko: Prvé rádio pre nepočujúcich

Fun rádio, známe svojou inovatívnosťou, sa stalo prvým rádiom na Slovensku, ktoré sa aktívne zameralo na nepočujúcich. V rámci Medzinárodného týždňa nepočujúcich, ktorý prebiehal od 23. do 29. septembra, rádio pripravilo množstvo aktivít a špeciálnych relácií, aby sprístupnilo hudbu a kultúru komunite nepočujúcich.

„Hudba nie je len o zvuku; je to pocit, ktorý nás všetkých spája — bez ohľadu na to, či ju môžeme počuť alebo nie. Našou témou boli ‘Hity, ktoré milujete, aj keď ich nepočujete,’“ uviedla zástupkyňa Fun rádia. Rádio sa snažilo premostiť bariéry a sprístupniť hudbu aj tým, ktorí ju nemôžu počuť.

Počas celého týždňa sa uskutočnilo množstvo aktivít. V Popo šou vystúpil hosť Jaroslav Celharik, predseda Slovenského zväzu posunkujúcich, spolu s tlmočníčkou Barbarou Randuskovou. Diskusia sa zamerala na jedinečné aspekty kultúry nepočujúcich a význam posunkového jazyka. Celý týždeň rádio vysielalo každý deň video, v ktorom umelecký tlmočník interpretoval známe piesne, a realizovalo rozhovor s významným členom komunity nepočujúcich, Jaroslavom Celharikom, predsedom Slovenského zväzu posunkujúcich.

„Posunkový jazyk nie je len jeden. Je to rozšírený jazyk, ktorý má svoje dialekty a kultúru,“ povedal Jaroslav Celharik. Fun rádio sa v spolupráci so Slovenským zväzom posunkujúcich snažilo vzdelávať verejnosť o dôležitosti posunkového jazyka a jeho bohatstva.

„Hudba je pocit, ktorý nás spája — bez ohľadu na to, či ju môžeme počuť alebo nie,“ dodala zástupkyňa rádia. Publikum bolo vyzvané, aby sledovalo Instagram Fun rádia a zapojilo sa do oslavy Medzinárodného týždňa nepočujúcich.

Týmto spôsobom Fun rádio vytvorilo priateľskejšie prostredie pre všetkých a ukázalo, že hudba môže byť pre všetkých, bez ohľadu na sluchové schopnosti.

Viac o rozhovore s tlmočníčkou, aj s titulkami, nájdete cez link na YouTube:https://www.youtube.com/watch?v=KxvdjKfjR7s

Zdroj: https://www.funradio.sk/clanok/48399-fun-radio-je-prve-radio-aj-pre-nepocujucich/
Foto: https://www.instagram.com/jasomfunradio/
Editor: Jozef Vahovský
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content