Aplikácia pre posunkový jazyk v ambulanciách pomáha „zachraňovať životy,, v Anglicku

Od mája 2024 sú všetky vozidlá služby North East Ambulance Service (NEAS) v Anglicku vybavené aplikáciou SignVideo na iPadoch. Táto aplikácia umožňuje komunikáciu s tlmočníkom britského posunkového jazyka (BSL) cez video, čím zlepšuje starostlivosť o pacientov so sluchovým postihnutím. Posádky sanitiek môžu pomocou tejto aplikácie hodnotiť stav pacientov a vysvetliť ďalšie kroky liečby. Podľa koordinátorky Hartlepool Deaf Centre, Rachel Austin, táto služba pomáha zachraňovať viac životov a dosahovať rovnosť medzi nepočujúcimi a počujúcimi.

Mark Johns, manažér inklúzie NEAS, uviedol, že spolupráca so SignVideo zlepší komunikáciu medzi posádkami a pacientmi, ktorí používajú posunkový jazyk. Aj keď zdravotní poradcovia majú prístup k BSL relé na podporu pacientov po telefóne, občas vznikajú komunikačné bariéry v teréne, ktoré táto technológia pomáha prekonať.

Aplikácia SignVideo je k dispozícii 24 hodín denne, 365 dní v roku, a jej využitie nie je obmedzené len na naliehavé situácie, ale aj na komunitné akcie a školenia. Tréning pre zamestnancov v prvej línii má byť dokončený na jar 2025.

Zdroj: https://www.bbc.com/news/articles/ce55mkj1zp6o
Foto: canva.com
Editorka: Klaudia Jusková
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content