Konferencia: Tlmočenie nielen pre nepočujúce osoby

Konferencia, ktorá sa uskutočnila 25. novembra 2023 v Bratislave v Hoteli Nivy. Jej ústrednou témou bolo spojivo medzi počujúcim a nepočujúcim svetom – tlmočenie.

Podujatie bolo organizované občianskym združením Snepeda a finančne podporilo Ministerstvom kultúry SR.

Na konferencii odznelo až 11 príspevkov (tém) od počujúcich aj Nepočujúcich prednášateľov, ale kvôli neprítomnosti jedného prednášateľa ich bolo iba 10.

1. téma: Roman Vojtechovský predstavil študijný program Slovenský jazyk v komunikácii nepočujúcich (SJvKN) na Trnavskej univerzite, zameraný na výučbu slovenského posunkového jazyka pre nepočujúcich.

2. téma: Študentka Paulína Ivanišová prednášala na tému kvality a dostupnosti tlmočenia. Porovnala situáciu na Slovensku, kde je približne 20 tlmočníkov, a vo Fínsku, kde ich je až 500, pri podobnom počte nepočujúcich.

3. téma: Veronika Vojtechovská a Juraj Hladký, vysokoškolskí učitelia Trnavskej univerzity, prezentovali príspevok na tému o najčastejších chýb pri tlmočení zo SPJ do slovenského jazyka.

4. téma: Problematiku profesionalizácie prednášala Emília Perez, ktorá je študentkou SJvKN a pôsobí aj na Katedre translatológie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Profesionalizácia je vývojový proces, v ktorom sa zo zamestnania stáva profesia.

5. téma: Oblasti vzdelávania nepočujúcich sa venovala Darina Tarcsiová, profesorka na Pedagogickej fakulte UK v Bratislave. Predpokladom úspešnosti vzdelávania detí s poruchou sluchu je včasný skríning, správne nastavenie načúvacích pomôcok, raná starostlivosť a edukácia rodičov. Deti s poruchou sluchu sa môžu vzdelávať v školách pre žiakov so sluchovým postihnutím alebo v bežných školách formou integrácie alebo inklúzie. Pri vzdelávaní sa využívajú rozličné metódy a prístupy. Spomínala aj bimodálny bilingvizmus a pedagogické tlmočenie.

6. téma: Tlmočnícku službu Online tlmočník nám predstavili Andrea Dobrotka a Pavol Roman.

7. téma: Tlmočenie pre osoby so sluchovým postihnutím v Žilinskom kraji prednášala Jana Filipová, predsedníčka Krajského centra nepočujúcich Asociácie Nepočujúcich Slovenska Žilina. Oboznámila s fungovaním tlmočníckej služby a postupom.

8. téma: Nasledoval príspevok od Jaroslava Cehlárika, riaditeľa Trnavskej asociácie sluchovo postihnutých (TASPO) a prezidenta Slovenského zväzu posunkujúcich, na tému profesionality tlmočníkov na Slovensku.

9. téma: Umelecké cítenie u Nepočujúcich podporovali a rozvíjali Michal Hefty a Angela Hefty, riaditeľ a zástupkyňa riaditeľa občianskeho združenia Myslím – centrum kultúry Nepočujúcich.

10. téma: S posledným príspevkom, témou tlmočenia v mediálnom priestore, prišiel Stanislav Morávek. Okrem toho, že komunitné tlmočí, je aj študentom SJvKN a pracuje v televízii RTVS. Predstavil svoje pôsobenie vo verejnoprávnej televízii, porovnal ho s bežným komunitným tlmočením.

Viac informácií nájdete v článku: https://www.snepeda.sk/2023.html

Zdroj,foto: https://www.snepeda.sk/2023.html, Adam Kováč
Redaktor: Jozef Vahovský
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content