Stúpajúca voda ich uväznila vo vnútri jaskyne, záchranári ich po dvoch dňoch vyslobodili

6. januára (sobota) uviazlo v krasovej jaskyni Križna Jama s podzemnými jazerami blízko mesta Cerknica na juhozápade Slovinska päť ľudí. Osoby tam uviazli už v sobotu po tom, čo hladina vody v jaskyni stúpla v dôsledku dažďa, informovala v nedeľu slovinská tlačová agentúra STA.

Rozhlasová stanica Radio Slovenija informovala, že potápačom sa podarilo dostať k piatim uviaznutým ľuďom a sú v poriadku. Podľa portálu  24ur.com ide o dvoch sprievodcov a troch návštevníkov.

V pondelok 8. januára skupina šiestich záchranárov z jaskynnej záchrannej služby vyslobodila päť ľudí, ktorí boli uviaznutí v krasovej jaskyni Križna Jama. Osem kilometrov dlhý jaskynný systém s reťazou smaragdovo sfarebných podzemných jazier je bežne sprístupnený iba len na člnoch a pltiach a so sprievodcom, preto sa traja návštevníci jaskyne a ich dvaja sprievodcovia ocitli v zložitej situácii, keď voda rýchlo stúpala. Záchranári sa k nim dostali až v pondelok, keď hladina klesla. Našli ich na suchom mieste približne dva kilometre vo vnútri jaskyne a bezpečne ich evakuovali malým člnom von. Teplota vody vo vnútri jaskyne bola okolo 6 stupňov Celzia.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: wikipedia.orghttp://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content