V peruánskej Nazce pomocou AI objavili stovky nezdokumentovaných geoglyfov

Archeológovia objavili pomocou umelej inteligencie (AI) viac ako 300 starovekých obrazcov na peruánskej púšti Nazca. Tieto geoglyfy boli vytvorené manipuláciou s povrchovými kameňmi a štrkom, informovala TASR na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na pondelkovú štúdiu v časopise PNAS.

Na ploche 440 štvorcových metrov sa v Nazce nachádzajú približne 2000 rokov staré obrazce, známe ako geoglyfy, ktoré boli objavené v 20. rokoch minulého storočia. V roku 1999 boli zaradené na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Najnovšie objavy sú menšie a staršie než predchádzajúce nálezy, vrátane slávnych “čiar z Nazca.” Archeológovia odhalili celkovo 303 nových obrazcov, ktoré zobrazujú ľudské postavy a zvieratá. Medzi nimi je aj 22-metrový útvar, ktorý pripomína kosatku držiacu nôž.

Objav bol umožnený vďaka AI modelu, ktorý bol trénovaný na analýzu leteckých snímok z oblasti. Tento model dokáže analyzovať údaje 20-krát rýchlejšie než ľudia. Výskumníci potom strávili viac než 2600 hodín manuálnou analýzou fotografií a terénnymi prieskumami. AI tiež identifikovala ďalších približne 1000 potenciálnych geoglyfov, ktoré bude ešte potrebné preskúmať.

Karsten Lamber, výskumník, pre časopis New Scientist uviedol, že využitie AI v analýze údajov je veľkým krokom vpred, pretože mapa geoglyfov v oblasti Nazca ešte stále nie je kompletná. Zároveň však upozornil, že AI môže uprednostniť jednoduchšie obrazce, zatiaľ čo zložitejšie môžu zostať neobjavené.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: canva.com
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content