ÚVZ: Po návrate z dovolenky by ľudia mali sledovať svoj zdravotný stav

Po návrate z dovolenky, najmä z oblastí, kde sa vyskytujú exotické ochorenia, by si ľudia mali pozorne všímať svoje zdravie. Ak sa objavia nejaké zdravotné problémy, je dôležité sa izolovať a okamžite kontaktovať lekára. Toto odporúčanie vydal Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR).

Hlavná hygienička Tatiana Červeňová vyzvala ľudí, aby v prípade problémov informovali svojho lekára o tom, že boli v zahraničí, aj keď už od návratu prešiel nejaký čas. Vedúca sekcie epidemiológie Adriana Mečochová zdôraznila, že príznaky ochorení sa môžu prejaviť kedykoľvek od niekoľkých dní až do 12 týždňov po návrate, a v niektorých prípadoch, ako pri malárii, až po pol roku či roku. Preto je dôležité naďalej sledovať svoj zdravotný stav.

V prípade objavenia sa zdravotných ťažkostí je odporúčané nosiť respirátor pri kontakte s inými ľuďmi a dôsledne dodržiavať hygienu rúk. Ak máte podozrivú vyrážku, mali by ste ju zakryť, napríklad voľným oblečením s dlhými rukávmi. ÚVZ SR taktiež pripomína, že je dôležité riadiť sa pokynmi lekára.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: canva.com
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content