Europol: Viac než 70 % kokaínu prichádza do Európy cez Antverpy a Rotterdam

Viac ako 70 percent kokaínu sa do Európy dostáva cez belgický prístav Antverpy a holandský prístav Rotterdam. Vyplýva to z analýzy Europolu, podľa ktorej prísun tejto drogy do Európy neustále rastie, informovala hovorkyňa Europolu pre agentúru DPA, uvádza TASR.

Podľa Europolu sa do EÚ každoročne pašujú nelegálne drogy v hodnote viac ako 31 miliárd eur. Najväčší podiel tvorí marihuana s hodnotou približne 12 miliárd eur, nasledovaná kokaínom s hodnotou okolo 11,6 miliardy eur.

Len v minulom roku bolo v európskych prístavoch zadržaných viac ako 300 ton kokaínu. V Antverpách zaistili vyšetrovatelia v roku 2023 rekordných 121 ton kokaínu, čo je približne o desať percent viac ako v predchádzajúcom roku. V Holandsku zadržali približne 60 ton tejto drogy.

Europol uviedol, že bezpečnostné zložky zachytávajú stále väčšie množstvá drog. Najväčší úlovok zaznamenali vlani v Rotterdame, kde našli v nákladnom kontajneri s banánmi približne osem ton kokaínu v hodnote približne 600 miliónov eur.

“Obrovské zisky z pašovania kokaínu priťahujú mnohé zločinecké siete,” konštatovala hovorkyňa Europolu. Toto zároveň vedie k nárastu násilia spojeného s drogami. Nárast počtu záchytov však podľa hovorkyne tiež naznačuje, že vyšetrovatelia získavajú lepší prehľad o činnosti gangov.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content