Úspešné stretnutie v Tallinne: Nepočujúci tlmočníci a prekladatelia z celej Európy vymieňajú nápady

Prvé sympózium nepočujúcich tlmočníkov a prekladateľov v Tallinne, organizované Estónskym výskumným pracoviskom posunkového jazyka v spolupráci so Svetovou asociáciou tlmočníkov posunkového jazyka (WASLI), sa konalo od 31. mája do 1. júna. Podujatie zhromaždilo viac ako 60 účastníkov z 22 krajín, čo podčiarklo rastúcu dôležitosť a uznanie profesie nepočujúcich tlmočníkov a prekladateľov v Európe.

Péter Zalán Romanek, koordinátor výskumného pracoviska, vysvetlil, že hlavným impulzom pre toto podujatie bola potreba vytvoriť platformu pre diskusiu medzi nepočujúcimi tlmočníkmi a prekladateľmi. Diskusia a výmena nápadov sa tiež zameriavali na zlepšenie profesionálnych štandardov, vzdelávacích príležitostí a transparentných certifikačných procesov v oblasti tlmočenia a prekladu do posunkového jazyka.

Potreba vytvoriť priestor pre výmenu a spoluprácu bola poháňaná podporou a záväzkom WASLI a efsli/efsliDI v rôznych kapacitách. Ústrednú úlohu v tom zohrala sieťová komunikácia v rámci WhatsApp skupiny nepočujúcich prekladateľov a tlmočníkov v Európe.

Počas sympózia bola prijatá tzv. Tallinská deklarácia. Táto deklarácia zdôrazňuje potrebu definovať, preskúmať a revidovať súčasné profesionálne štandardy v oblasti tlmočenia a prekladu do znakovej reči. Deklarácia zdôraznila dôležitosť vzdelávacích príležitostí pre budúcich tlmočníkov a prekladateľov, zabezpečenie rovnakých príležitostí v zamestnaní a zavedenie transparentných certifikačných a registračných postupov.

Sympózium tiež vyústilo v plánované budúce kroky, ako je otvorený dialóg medzi nepočujúcimi a počujúcimi tlmočníkmi a organizáciou ďalších podobných medzinárodných podujatí. Nasledujúce Európske sympózium nepočujúcich tlmočníkov a prekladateľov sa uskutoční v Bulharsku v roku 2025, a je plánované aj podujatie efsliDI/efsli v Turíne, Taliansko v septembri 2024.

Zdroj: Benedikt J. Sequeira Gerardo/ Taubenschlag
Foto: Estonian Sign Language Research Lab, freepik.com
Editorka: Klaudia Jusková
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content