Polícia neodporúča informovať o odchode na dovolenku na sociálnych sieťach

Polícia odporúča, aby ľudia nezverejňovali na sociálnych sieťach informácie o plánovanej alebo prebiehajúcej dovolenke, pretože to môže upozorniť potenciálnych páchateľov na opustenú domácnosť. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek. Pred odchodom na dovolenku je podľa polície častou chybou aj nedostatočné zabezpečenie domácnosti.

Polícia upozorňuje, že ľudia často zabudnú zavrieť okná, nechávajú ich otvorené na „vetračku“ alebo zabudnú na okná v pivnici, špajze, toalete či strešné okná. Rada je jednoduchá: zavrieť všetky okná. Bezpečnosť okien možno zvýšiť použitím bezpečnostných fólií.

Pred odchodom na dovolenku je dôležité zabezpečiť obydlie kvalitnými mechanickými prostriedkami, ako sú pevné okná, dvere, zámky, mreže, bezpečnostné fólie na sklenené časti, bezpečnostné sklá či elektronické zabezpečovacie systémy. Odporúča sa tiež vytvoriť dojem, že je niekto doma, napríklad pomocou elektronických spínačov, ktoré zapínajú svetlá, rádio či televíziu. Základné opatrenia zahŕňajú aj pripojenie obydlia na pult centralizovanej ochrany polície.

Medzi ďalšie odporúčania patrí dôkladné zamykanie dverí a zatváranie okien. Polícia apeluje, aby ľudia nikdy nenechávali kľúče na dohodnutých miestach, ktoré sú ľahko nájditeľné zlodejmi. Byty by mali byť zabezpečené bezpečnostným zariadením, a po presťahovaní do nového bytu je potrebné ihneď vymeniť zámky. Na zvončeky, schránky a dvere by sa malo uvádzať priezvisko v množnom čísle a bez akademických titulov, aby sa nepritiahla pozornosť zlodejov.

Na ochranu svojho domova by ľudia nemali verejne ukazovať nadštandardný majetok a nemali by doma uschovávať väčšiu finančnú hotovosť. Polícia tiež radí zapísať si výrobné čísla drahej elektroniky a iných cenností, aby ich v prípade krádeže mohla ľahšie nájsť a vrátiť.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content