Trenčianska borovička JUNIPERUS získava prestížny status v EÚ

Európska komisia (EK) vo svojom stretnutí v stredu oznámila, že trenčianska borovička JUNIPERUS sa stala súčasťou registra chránených označení pôvodu (CHOP). O tom informoval bruselský spravodajca TASR.

Komisia opísala trenčiansku borovičku JUNIPERUS ako číru bezfarebnú liehovinu s obsahom alkoholu 42 %, s výraznou vôňou a intenzívnou chuťou borievky obyčajnej a pichľavej. V zdôvodnení EK sa uvádza, že trenčianska borovička JUNIPERUS je vyrábaná z vyzretého borievkového destilátu, rafinovaného neutrálneho liehu a tekutého cukru. Kľúčovou zložkou, ktorá dáva liehovine jej osobitý charakter, je borievkový destilát, získavaný dvojstupňovou destiláciou z bobúľ borievky obyčajnej (Juniperus communis) a borievky ostnatej (Juniperus oxycedrus), pričom sa používajú len zrelé plody bez hniloby a nezrelé plody.

Je to bezfarebná a mierne viskózna tekutina s jemnou sladkosťou, s korenistou chuťou, ktorú cítiť po konzumácii, s vôňou borievok a jemnou mastnotou,“ uvádza sa v opise eurokomisie.

Exekutíva EÚ pripomenula, že výroba uvedenej liehoviny prebieha v meste Trenčín a tento produkt je na trhu už viac ako sto rokov, a to vďaka svojej povestnej kvalite, typickej chuti a rešpektu k tradičnému výrobnému procesu. Podľa informácií EK sa toto nové označenie pridá do existujúceho zoznamu 1910 chránených vín a liehovín z členských krajín EÚ.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.comwikipedia.org
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content