ŠOP: Pri Očovej odstránili problémovú medvedicu, opakovane navštevovala obec

V piatok večer v obci Očová v okrese Zvolen bola vyriešená situácia s problémovou medvedicou, ktorá opakovane vstupovala do oblasti obce. Tento rok to už bolo druhé zviera, ktoré muselo byť odstránené. Manažérka komunikácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR, Kristína Bocková, uviedla, že táto synantropná medvedica poškodzovala poľnohospodárske plodiny a vstupovala aj do záhrad domov, čím ohrozovala obyvateľov aj návštevníkov. Všetky doteraz použité metódy na zmenu správania zvieraťa boli neúčinné.

Problémovú medvedicu identifikovala špeciálna tím v spolupráci s miestnym poľovníckym spolkom. Ich rozhodnutie odstrániť zviera bolo podporené protokolom identifikácie synantropného jedinca medveďa hnedého. Bocková zdôraznila, že správanie medvedice predstavovalo reálne nebezpečenstvo pre ľudí žijúcich a pohybujúcich sa v oblasti.

V katastrálnom území Očovej ide už o druhého eliminovaného medveďa v tomto roku. V pondelok (6. 5.) zásahový tím odstránil problémového jedinca, ktorý sa v ten deň v ranných hodinách pohyboval po obci.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content