Bidenova varovná správa Izraelu: Zastavenie dodávky zbraní v reakcii na plánovaný útok

Americký prezident Joe Biden v stredu verejne varoval Izrael, že ak zaútočí na mesto Rafah v Pásme Gazy, prestane mu dodávať delostrelecké granáty a ďalšie zbrane. Biden tiež vyjadril ľútosť nad obetami civilistov pri zásahoch amerických bômb, TASR informuje na základe správ od agentúr AFP a Reuters.

Spojené štáty v utorok potvrdili, že už pozastavili dodávku veľkých bômb v dôsledku obáv z plánovaného izraelského útoku na Rafah, kde sa pri egyptských hraniciach zhromaždilo viac ako milión palestínskych civilistov vysídlených v dôsledku vojny. Biden zdôraznil, že útoky na husto obývané oblasti v Gaze zabíjajú civilistov.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prisľúbil pokračovať v kampani proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas aj v Rafahu. Izrael sa už vzoprel námietkam USA a medzinárodného spoločenstva a poslal do Rafahu tanky, kde v utorok skoro ráno prevzal operačnú kontrolu nad palestínskou časťou pohraničného priechodu Rafah na hraniciach Egypta a Pásma Gazy.

Biden uviedol, že izraelské útoky sa momentálne odohrávajú na hraniciach a spôsobujú problémy vo vzťahoch s Egyptom, s ktorým sa snažil o zlepšenie vzťahov a pomoc.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content