Akira Torijama, Tvorca Dragon Ball, nás opustil vo veku 68 rokov

V Japonsku dňa 8. marca zomrel vo veku 68 rokov Akira Torijama, známy tvorca populárnej mange a anime sérií Dragon Ball. Jeho úmrtie oznámilo vydavateľstvo.

Vyhlásenie zverejnené na oficiálnej webovej stránke série Dragon Ball uvádza, že Torijama zomrel ešte 1. marca, príčinou smrti bola krvná zrazenina v mozgu. Vydavateľstvo Šúeiša uviedlo, že je hlboko zarmútené správou o jeho náhlom úmrtí. Pohreb sa konal v súkromí, avšak verejná rozlúčka nebola stanovená.

Akira Torijama sa narodil 5. apríla 1955 v japonskom meste Nagoja. Svoju kariéru začal v roku 1978 s mangou Wonder Island a neskôr vytvoril množstvo ďalších úspešných diel, vrátane participácie na populárnych videohrách zo série Dragon Quest. Jeho najznámejšou a najúspešnejšou mangou je Dragon Ball, ktorá sa stala obľúbenou nielen v Japonsku, ale aj po celom svete. Celosvetovo sa predalo viac než 260 miliónov výtlačkov. Dragon Ball tiež inšpiroval množstvo pokračovaní anime série, ktoré boli odvysielané v mnohých krajinách po celom svete.

Manga je japonským termínom označujúcim komiksový štýl kresby, ktorý je charakterizovaný postavami s veľkými očami a malými ústami. Animované filmy a seriály vytvorené v tomto štýle sa označujú ako anime.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: IG/ yosoydragonball
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content