Niekoľkonásobne zaočkovaný muž proti COVID-19 sa stal objektom výskumu

, ,

Nemeckí vedci z Univerzitnej kliniky v Erlangene kontaktovali 62-ročného muža z Magdeburgu, ktorý tvrdil, že bol v priebehu posledných 29 mesiacov zaočkovaný proti ochoreniu COVID-19 hneď 217-krát. Muž tvrdil, že sa tak často – niekedy až trikrát denne – nechal ôsmimi druhmi vakcín očkovať z “osobných dôvodov”. Oficiálne potvrdených je však iba 134 očkovaní, píše DPA.

Zobrali si od neho vzorky krvi, slín a tiež mali k dispozícii niekoľko vzoriek zmrazenej krvi z posledných rokov. Tento muž bol pre vedcov unikátnym prípadom na preskúmanie vplyvu extrémneho množstva očkovaní na fungovanie ľudského imunitného systému.

Po vyšetreniach zistili, že jeho imunitný systém nielenže funguje úplne normálne, ale mal zvýšenú úroveň niektorých imunitných buniek a protilátok proti SARS-CoV-2 ako u ľudí, ktorí dostali iba tri očkovacie dávky. O muža sa zaujímala aj prokuratúra, pretože väčšinu očkovaní mal absolvovať pod falošným menom a s falošnými očkovacími preukazmi. Pôvodne existovalo podozrenie, že obchodoval s falošnými očkovacími preukazmi, no nebolo voči nemu vznesené žiadne obvinenie. Napriek tomu, že ide o jedinečný extrémny prípad, vedci tvrdia, že takýto experiment by žiadna etická komisia neodsúhlasila.

Tento zaujímavý jedinečný prípad poskytol cenné údaje o ľudskej imunite po opakovanom očkovaní proti COVID-19. Vedci však nepovažujú za potrebné viac ako tri štandardné dávky na vytvorenie dostatočnej imunity u dospelých a posilňujúce dávky pre starších a zraniteľné skupiny.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com


Publikovaný

v

, ,

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.