Premiér Fico vylučuje vyslanie slovenských vojakov do Ukrajiny

V Paríži dňa 26. februára na stretnutí európskych lídrov premiér Robert Fico (Smer-SD) potvrdil postoj slovenskej vlády a jej koaličných partnerov, ktorí odmietajú súhlasiť s vyslaním slovenských vojakov do vojny na Ukrajine. O tomto stanovisku premiér informoval prostredníctvom sociálnej siete.

Fico uviedol, že atmosféra na stretnutí v Paríži bola zameraná na podporu vojny a nezaznelo tam ani slovo o mieri, čo ho osobne veľmi mrzí. Pred odletom z Paríža premiér zdôraznil, že samotné stretnutie, organizované francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, bolo diskutované diskrétne, preto nie je možné podrobne komentovať príspevky jednotlivých účastníkov.

Fico potvrdil, že existujú krajiny, ktoré majú pripravenosť vyslať svojich vlastných vojakov na Ukrajinu. Medzi ne nepatrí Slovensko. Niektoré krajiny však naznačili, že je potrebné tento návrh dôkladne zvážiť.

Premiér na konferencii opäť zdôraznil základné stanoviská slovenskej vlády, ktorá je zameraná na mier a odmieta akúkoľvek účasť na vojne. Slovensko sa bude orientovať len na civilné projekty a jednoznačne odmieta posielanie zbraní na Ukrajinu. Vládna koalícia je jednotná v tom, že slovenskí vojaci nebudú nasadení do vojny na Ukrajine.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: TASR/ Martin Baumann, http://freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content