Eurofondy a Integrácia: Slovensko oslavuje 20 rokov v EÚ

, , ,

Slovensko od svojho vstupu do Európskej únie pred dvadsiatimi rokmi získalo z eurofondov viac ako 30 miliárd eur. O tejto skutočnosti informoval v pondelok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Juraj Blanár (Smer-SD), na tlačovej konferencii v Žiline, ktorá sa konala pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do EÚ.

Blanár zdôraznil, že k oslavám tohto výročia je naplánovaných 20 stretnutí na rôznych školách. Taktiež sa snažia zapájať aj zastupiteľské úrady členských krajín EÚ, ktoré sú akreditované na Slovensku. Na Žilinskej univerzite v Žiline (UNIZA) sa zástupcovia Českej republiky zúčastnili na pondelkovom (26.2.) podujatí. Ďalšie aktivity sú plánované aj v Bratislave, kde sa stretnú so študentmi spolu s veľvyslanectvom Bulharskej republiky na Slovensku.

Po prehliadke Výskumného centra UNIZA Blanár pripomenul, že na vybudovanie dvoch výskumných centier univerzita spolu investovala 65 miliónov eur, pričom 80 percent tejto sumy pochádzalo z eurofondov EÚ.

Podľa Blanára vstup do EÚ poskytol Slovensku príležitosť byť súčasťou spoločného európskeho ekonomického trhu a vstupom do schengenského priestoru sa otvorilo 94 percent hraníc SR európskemu priestoru. Navyše, Slovensko môže používať jednotnú menu euro ako člen exkluzívneho klubu 20 krajín EÚ. Okrem toho si Slovensko pripomenie aj 15. výročie vstupu do eurozóny.

Blanár zdôraznil, že Slovensko a vláda SR nikdy nebudú podporovať zrušenie práva veta v EÚ v oblastiach, kde je toto právo ešte stále platné, ako je zahraničná politika, daňová politika a rozširovanie EÚ. To považuje za kľúčové, pričom dodal, že zrušenie tohto práva by mohlo viesť k oslabeniu EÚ, čo si nikto neželá.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: TASR/ Daniel Stehlík
Moderátor: Pavel Škrabák


Publikovaný

v

, , ,

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.