Lekár opisuje riziká alkoholu pri príležitosti “suchého februára”

Pri príležitosti tzv. “suchého februára” lekár psychiatrického oddelenia levočskej nemocnice Ľubocký upozorňuje, že hoci alkohol krátkodobo znižuje úzkosť, z dlhodobého hľadiska zhoršuje psychické zdravie. Pravidelným pitím sa zvyšuje riziko depresií aj halucinácií a samovrážd.

Pri dlhodobom konzume a náhlom vysadení dochádza často k rôznym závažným psychickým poruchám v zmysle halucinácií, bludných presvedčení, dezorientácii a podobne. Závažným, život ohrozujúcim stavom je delírium tremens, prípadne alkoholická halucinóza. Okrem toho alkohol poškodzuje mozog a pamäť, s možnosťou rozvoja alkoholovej demencie.

Ľubocký dopĺňa, že pravidelné pitie má negatívny vplyv aj na fyzické zdravie, pretože poškodzuje orgány a zvyšuje riziko úrazov či onkologických ochorení. Mnohí závislí nedokážu s pitím prestať bez pomoci, čo ich môže priviesť až k bezdomovectvu.

Najohrozenejšou skupinou sú podľa neho 40-50 roční. Vysvetľuje, že riziko vzniku závislosti je vyššie u ľudí s dedičným predispozíciou alebo ak alkohol konzumovali už v útlom detstve či dospievaní. Poukazuje aj na to, že v niektorých kultúrach sa alkohol považuje za bežnú súčasť života a podobné prostredie zvyšuje pravdepodobnosť problémov s alkoholom.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content