Krajiny sa dohodli na spolupráci v oblasti bezpečnosti umelej inteligencie

Dvadsaťosem krajín sveta vrátane USA, Číny i Británie sa dohodlo a podpísali takzvanú Deklaráciu z Bletchley, v ktorej vyjadrili potrebu medzinárodnej spolupráce v oblasti bezpečnosti umelej inteligencie (AI). Deklaráciu podpísala aj Európska únia.

Summit na túto tému sa konal v Bletchley Park neďaleko Londýna. Bletchley Park je symbolické miesto, pretože počas druhej svetovej vojne bol sídlom kryptoanalytikov, ktorí rozlúštili kód Engimy nacistického Nemecka a urýchlili tak jeho porážku.

Politickí i technologickí lídri sa v jeho rámci prvýkrát pokúšali riešiť otázky bezpečnosti  a testovania v oblasti umelej inteligencie (AI).

Dohodli sa, že vývojári AI vrátene spoločností ako OpenAI, Google DeepMind či Microsoft súhlasili, že budú spolupracovať s vládami na testovaní najnovších modelov umelej inteligencie pred aj po uvedení na trh.  Zároveň sa dohodli, že budú postupovať transparentne a zodpovedne, aby sa dali merať a zmierňovať jej nepriaznivé účinky.

Britský premiér a ministerka vedy označili dohodu za prelomový úspech a historický moment pre budúcnosť ľudstva. V rámci spolupráce by sa mali konať ďalšie dva summity –  o šesť mesiacov v Južnej Kórei a budúci rok vo Francúzsku.

Autor: TASR/Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content