Koniec štvormesačného štrajku v Hollywoode, herci a štúdiá sa dohodli

Hollywoodski herci a filmové štúdiá dosiahli 9. novembra predbežnú dohodu o ukončení takmer štvormesačného štrajku, ktorý ochromil zábavný priemysel. Štrajk zastavil produkciu a distribúciu množstva televíznych relácií a filmov a stal sa ekonomike USA miliardové straty.

Odborový zväz SAG-AFTRA, ktorý zastupuje približne 160 000 filmových a televíznych hercov, novinárov, spevákov, tanečníkov, dabérov a ďalšie povolania oznámil, že dohodu jednohlasne schválil. To znamená, že štrajk bude pozastavený po 118 dňoch, a to vo štvrtok minútu po polnoci miestneho času (9:01h SEČ).

SAG-AFTRA vyhlásil štrajk 14. júla. Medzi ďalšími požiadavkami bolo zvýšenie minimálnej mzdy a regulácia využívania umelej inteligencie v zábavnom priemysle. Scenáristi vstúpili do podobného štrajku v máji, s dohodou so štúdiami koncom septembra. Išlo o prvýkrát za viac ako 60 rokov, keď scenáristi a herci štrajkovali súčasne.

Dohodu ešte musí schváliť národná rada SAG-AFTRA. Očakáva sa jej zverejnenie v piatok. Intenzívne rokovania prebiehali posledné dva týždne takmer denne. So stúpajúcim tlakom na dohodu sa zapájali riaditelia štúdií a streamovacích služieb ako Disney, Netflix, Warner, Universal, Apple či Amazon.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content