Jednou zo študentiek, ktoré získali ocenenie Cenu rektora Trnavskej univerzity dňa 18. septembra 2023, bola aj Alica Struková

,

Alica je študentka tretieho ročníka odboru slovenský jazyk v komunikácii nepočujúcich na pedagogickej fakulte.

Od narodenia  Alica žila v tichom svete. Narodila sa ťažko nedoslýchavá a vždy sa cítila, akoby bola odrezaná od hlavného prúdu zvukového sveta. Bola obklopená počujúcimi ľuďmi, no stále sa cítila stratená a menejcenná.

To však zmenilo nástupom na vysokú školu. Alica si vybrala odbor slovenský jazyk v komunikácii nepočujúcich s nádejou, že konečne nájde svoje miesto v živote. Tu spoznala úžasných ľudí, ktorí , podobne ako ona, zdieľali tú istú výzvu. V tejto komunite začala cítiť, že nie je sama. Stala sa súčasťou skupiny, ktorá dokázala porozumieť týmto jedinečným výzvam, s ktorými sa stretávala.

Začala byť hrdá na svoju identitu- bola Nepočujúca a to ju v ničom neobmedzovalo.

Alica prenáša svoje pocity do slov. Stala sa súčasťou rôznych literárnych súťaží, kde svojimi veršami a príbehmi šíri osvetu o svete nepočujúcich.

Rada sa zapája do akcií Nepočujúcich ako dobrovoľníčka, spoznáva nové tváre a zlepšuje svoje schopnosti v posunkovom jazyku a zdieľa svoje životné skúsenosti s inými nepočujúcimi ľuďmi.

Jej práca a oddanosť neboli ignorované. Alica bola ocenená Cenou rektora Trnavskej univerzity za svoje literárne príspevky a dobrovoľníctvo. Aj keď sa nechce chváliť, jej hrdosť je oprávnená, pretože jej hlavným cieľom je pozdvihnúť komunitu nepočujúcich a dokázať, že sú rovnocennou súčasťou spoločnosti.

Zdroj: Alica Struková
Foto: Trnavská univerzita v Trnave
Editorka: Klaudia Jusková
Moderátor: Roman Polášek


Publikovaný

v

,

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.