WFD opätovne potvrdilo SAE ako organizátora kongresu

Na uplynulom valnom zhromaždení Svetovej federácie nepočujúcich (WFD) v Jeju, Južná Korea bolo potrebné zvoliť krajinu, ktorá zorganizuje svetový kongres v roku 2027. Do kandidatúry sa prihlásili Nórsko, Nigéria a Spojené arabské emiráty (SAE). WFD však odporučila ako hostiteľskú krajinu SAE, čo vyvolalo nespokojnosť.

Nórska a nigérijská organizácia nepočujúcich namietali, že hodnotiaci proces nebol spravodlivý. Ďalších 22 členov WFD podporilo ich výhrady. Problémom je, že v SAE nie je bezpečné cestovať pre osoby z komunity LGBTQIA ani rozprávať sa o ich právach či postavení žien. Správna rada WFD nakoniec rozhodla o opätovnom hlasovaní, aby problém vyriešili transparentne 21. októbra 2023.

Nórska organizácia nepočujúcich stiahla svoju kandidatúru. Nakoniec členovia WFD následne opätovne potvrdili zvolenie SAE v Dubaji za hostiteľskú krajinu svetového kongresu v roku 2027. Tá to vníma ako príležitosť zorganizovať historicky prvý kongres v arabskom regióne, pričom sľubujú úspešné podujatie pre rozmanité komunity nepočujúcich.

Zdroj, foto: Instagram/wfdeaf
Editorka: Klaudia Jusková
Moderátor: Jozef Vahovský

Skip to content