Holandsko pod drobnohľadom: Kritika OSN na prístupnosť pre osoby so zdravotným postihnutím

Správa Výboru OSN pre práva osôb so zdravotným postihnutím kritizuje Holandsko za jeho prístup k osobám so zdravotným postihnutím, najmä v oblastiach ako vzdelávanie, zamestnanie a verejná doprava, ktoré sú pre týchto jednotlivcov nedostatočne prístupné. Napriek podpísaniu Dohody OSN v roku 2016, ktorá zaväzuje krajiny chrániť práva osôb so zdravotným postihnutím, je zrejmé, že Holandsko nedokáže zabezpečiť ich plnú účasť v spoločnosti.

Jedným z hlavných problémov, ktorý správa zdôrazňuje, je absencia jasnej stratégie na efektívne zavedenie dohovoru. Výbor uvádza, že vláda nedostatočne monitoruje existujúce zákony a regulácie, a medzi obcami sú značné rozdiely v prístupnosti pre osoby so zdravotným postihnutím. Jiska Ogier, právna expertka a aktivistka, poukazuje na zmätok spôsobený zložitým systémom zdravotnej starostlivosti, ktorý sa líši medzi jednotlivými obcami.

V oblasti práv nepočujúcich je výrazný nedostatok tlmočníkov holandského posunkového jazyka (NGT) a ťažkosti s prístupom k tlmočníckym hodinám. Výbor OSN zároveň vyzýva na financovanie ďalších prístupných komunikačných prostriedkov, ako sú Braillovo písmo, hmatoví tlmočníci pre hluchoslepých, materiály Easy Read, audio popisy, prepisy videí a titulky.

Inak je text gramaticky správny a zrozumiteľný. Tým by sa sprístupnili služby a komunikácia osobám s rôznymi druhmi postihnutia vrátane súdov, vládnych služieb a súdnych konaní.

Dôraz je kladený aj na zdieľanie odporúčaní a informácií s organizáciami pre osoby so zdravotným postihnutím a ich rodinami, pričom všetky informácie by mali byť dostupné v rôznych jazykoch a formátoch.

Vláda si je vedomá, že má pred sebou množstvo práce, a hoci zatiaľ nemá konkrétne riešenia, plánuje čoskoro spolupracovať s osobami so zdravotným postihnutím a ich advokátskymi organizáciami, aby zlepšila situáciu v krajine.

Zdroj: Jos de Winde / DNieuws
Foto: canva.com
Editorka: Klaudia Jusková
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content