Súhrn parlamentom odhlasovaných návrhov

V utorok (24.09.2024) poslanci Národnej rady SR odmietli viaceré legislatívne návrhy predložené opozičnými poslancami za stranu SaS. Jedným z kľúčových návrhov bolo zavedenie práva maloletých pacientov na prítomnosť sprevádzajúcej osoby počas poskytovania zdravotnej starostlivosti. Návrh predložili poslanci Vladimír Ledecký a Vladimíra Marcinková, ktorí argumentovali tým, že v praxi často dochádza k obmedzovaniu kontaktu maloletých pacientov s ich sprievodom. Napriek tomu návrh nezískal dostatočnú podporu a bol zamietnutý.

Okrem toho sa rokovalo o zvýšení hornej hranice pokút za priestupky proti majetku z pôvodných 331 eur na 2000 eur. Tento návrh, ktorý mal novelizovať zákon o priestupkoch, bol taktiež predložený poslancami SaS. Cieľom bolo prísnejšie postihovanie majetkových priestupkov, no plénum ho napokon nepodporilo. Rovnako neprešli ani ďalšie novelizácie Trestného zákona a Trestného poriadku, ktoré mali priniesť zmeny v oblasti trestného práva.

Posledným neúspešným návrhom zo strany SaS bola novela rokovacieho poriadku parlamentu. Cieľom tohto návrhu bolo zvýšiť stabilitu legislatívneho procesu, zlepšiť jeho predvídateľnosť a vytvoriť lepšie podmienky pre prácu poslancov. Ani tento návrh však nebol posunutý do druhého čítania, čo znamená, že sa nedostane do ďalšej fázy legislatívneho procesu.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: TASR
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content