Libanon: Pagery boli vybavené nástražným systémom s vysokovýbušným materiálom

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok (17. 09. 2024) explodovali v Libanone, obsahovali výbušné zariadenia, informoval bezpečnostný predstaviteľ. Libanonské úrady začali vyšetrovať explózie pripisované Izraelu, pričom sa snažia zistiť ich príčinu.

Pri utorkových výbuchoch bolo zranených viac ako 2800 ľudí a zahynulo 12 osôb. Nová vlna výbuchov vysielačiek a solárnych panelov v stredu spôsobila deväť úmrtí a 300 zranení, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Zariadenia boli podľa zdroja predprogramované na výbuch a obsahovali výbušniny pri batériách. Väčšina z nich bola úplne zničená. Explózie nemohli spôsobiť lítiové batérie, ktoré vyvolávajú menšie požiare, nie silné výbuchy.

Hamas obvinil Izrael z útokov na komunikačné zariadenia v Libanone. Izrael na obvinenia nereagoval, ale presunul viac jednotiek k hraniciam s Libanonom. Izraelský minister obrany oznámil novú fázu vojny, so zameraním na sever, aby zaistil bezpečnosť miest na severe Izraela.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell odsúdil výbuchy zariadení Hizballáhu a označil situáciu za znepokojujúcu, keďže ohrozuje bezpečnosť Libanonu a zvyšuje riziko eskalácie.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: canva.comtiktok.com
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content