Rusko: Študent zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyroch zranil

V pondelok zaútočil študent v tínedžerskom veku kladivom v škole v meste Čeľabinsk na juhu Ruska, blízko hraníc s Kazachstanom, a zranil štyroch ľudí. Podľa miestnych úradov trinásťročný študent zaútočil na svojich spolužiakov a učiteľov v Škole č. 68. Zranené boli dve jeho spolužiačky, jeden chlapec a jeden učiteľ, pričom všetkých museli previezť do nemocnice.

Podľa ruských médií mal útočník pri sebe aj nôž a pištoľ, hoci zatiaľ nie je jasné, aký mal motív. Gubernátor Čeľabinskej oblasti, Alexej Teksler, na platforme X vyjadril prekvapenie, že sa mu podarilo dostať do školy s nebezpečnými predmetmi. V dôsledku toho nariadil kontrolu bezpečnostných opatrení na všetkých školách v regióne, aby sa podobným incidentom v budúcnosti predišlo.

Ruský Vyšetrovací výbor začal vyšetrovanie útoku ako pokus o vraždu a preveruje, či nedošlo k zlyhaniu bezpečnostných opatrení zo strany úradov. Hoci ozbrojené útoky na školách v Rusku boli kedysi zriedkavé, v posledných rokoch sa ich počet zvyšuje. Prezident Vladimir Putin opakovane pripisuje tieto násilné činy globalizácii a negatívnym vplyvom zo zahraničia, najmä zo Spojených štátov. Ako reakciu na nárast podobných incidentov sprísnil zákony týkajúce sa vlastníctva zbraní.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: canva.com
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content