40 rokov nezištnej pomoci komunite nepočujúcich

Anna Šmehilová (st.) sa narodila v Nitre a je CODA (dieťa nepočujúcich rodičov) Už od detstva spoznávala životné osudy, jazyk a kultúru sluchovo postihnutých.

V roku 1994 sa popri svojich pracovných povinnostiach rozhodla dobrovoľne pomáhať komunite nepočujúcich v Nitre. Spojila sa so zakladateľmi Kresťanského centra nepočujúcich Slovenska (KCNS) a v roku 1996 sformalizovala svoju činnosť a spoluprácu, čím zriadila pobočku KCNS v Nitre v priestoroch bývalého Kláštora Františkánov v Hornom meste pod názvom “Kresťanské centrum nepočujúcich Slovenska, Stredisko sv. Františka Saleského”. Vďaka jej laickému pôsobeniu sa v nitrianskom biskupstve začala systematická starostlivosť o nepočujúcich v oblasti duchovného života, prípravy na sviatosti, rozvoj posunkového jazyka v duchovnej oblasti, tlmočenie posunkového jazyka v cirkevnej oblasti.

V roku 2000 založila Medzinárodný festival kultúry nepočujúcich sv. Františka Saleského v Nitre.

Keďže aktivity KCNS Strediska sv. Františka Saleského v Nitre prerástli pôvodné duchovné zameranie, rozhodla sa vytvoriť samostatné občianske združenie, ktoré by sa okrem duchovného života venovalo aj sociálnej pomoci, vzdelávaniu, kultúre a pracovnej oblasti pre ľudí so sluchovým postihnutím. V roku 2001 založila občianske združenie EFFETA – Stredisko sv. Františka Saleského, ktoré dodnes vedie.

V tom čase tiež založila chránenú dielňu EFFETA, kde pracovali nepočujúci zamestnanci.

Zriadila a rozbehla mnohé sociálne služby. Aktívne sa podieľa na poskytovaní špecializovaného sociálneho poradenstva a tlmočníckych službieb pre osoby so sluchovým postihnutím. Založila rehabilitačné stredisko a prispela k spusteniu služby včasnej intervencie EFFETA.

Absolvovala súdnoznalecké skúšky a dlhé roky pôsobila ako jeden z mála súdnych tlmočníkov posunkového jazyka na Slovensku.

Anna Šmehilová st., tento rok oslávila svoje životné jubileum, spolu so 40 rokmi venovanými pomoci nepočujúcim a organizácii EFFETA.

Zdroj / foto: EFFETA
Editor: Juraj Holéczy
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content