Holandský darca spermií chce zažalovať Netflix pre film Muž s 1000 deťmi

Holandský darca spermií Jonathan Meijer, o ktorom Netflix natočil dokument s názvom Muž s 1000 deťmi, sa plánuje obrátiť na súd, aby dosiahol stiahnutie tohto filmu z platformy. Podľa Meijera, ktorý to uviedol v rozhovore pre holandskú televíziu NPO1, chce týmto krokom ochrániť “darcovské deti” a ich rodiny pred tým, aby sa jeho prípad stal predmetom zábavy v médiách.

Meijer poprel tvrdenia dokumentu, že má 3000 detí po celom svete, a tvrdí, že skutočný počet je 550. Všetky vyššie čísla považuje za špekulácie.

V roku 2023 mu holandský súd zakázal pokračovať v darovaní spermií, pretože čelil právnym krokom od organizácie Stichting Donorkind, ktorá upozornila na riziko incestu vzhľadom na vysoký počet jeho detí. Holandské zákony totiž obmedzujú darcov spermií na 25 detí. Meijer toto obmedzenie obišiel tým, že kontaktoval viaceré kliniky a spolupracoval aj s dánskou spermobankou Cryos, ktorá nemá stanovený maximálny limit.

Súd zároveň zistil, že Meijer klamal rodinám o skutočnom počte svojich detí. Sudcovia uviedli, že mnohí rodičia sú teraz v šoku, keď zistili, že ich deti majú stovky nevlastných súrodencov. Meijer tvrdí, že s darovaním prestal v roku 2019, ale občas spravil výnimku pre rodiny, ktoré už využili jeho spermie.

Právnici Meijerovho prípadu proti Netflixu však tvrdia, že nemá šancu na úspech, pretože dokument je vo verejnom záujme a informuje ľudí o jeho aktivitách.

Autor: TASR/ Kaudia Jusková
Foto: canva.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content