Emoji Theater: Nové divadlo osvetľuje vplyv sociálnych médií na nepočujúcich tínedžerov

Ak ste vyrastali so sociálnymi médiami po celý život, stále viete, čo je skutočné a čo nie? Sociálne médiá majú výrazný vplyv na naše životy. Neustále prinášajú nové správy, falošné informácie, falošné fotografie a ľudí, ktorí sa vydávajú za niekoho iného. To môže viesť k problémom, ako je FOMO (strach z premeškania), neustále „bytie online“, nízke sebavedomie, osamelosť a depresia z pocitu odstrčenia.

Divadelným projektom „Emoji Theater“ sa Boaz Blume z Holandska, Silva Belghiti z Fínska a Jamila Ouahid zo Švédska snažia zvýšiť povedomie nepočujúcich tínedžerov vo veku 11 až 17 rokov o týchto vplyvoch. Prvé predstavenie vo Fínsku sa uskutočnilo v sobotu 10. augusta 2024.

„To, čo nás inšpirovalo k začatiu tohto divadelného projektu, je skutočnosť, že dnešní tínedžeri vyrastali so sociálnymi médiami. Neustále sú na platformách ako Snapchat a TikTok, ale neuvedomujú si, že veľa z toho, čo sa na sociálnych médiách objavuje, je falošné,“ vysvetľuje Boaz. „Chceme týmto tínedžerom prostredníctvom hry ukázať, čo sa v spoločnosti naozaj deje, aby sa nad tým mohli zamyslieť.“

Dnešní nepočujúci tínedžeri vyrastali s technológiami. Interakcie na sociálnych médiách sú iné ako tie v reálnom živote. „V predstavení napríklad ukazujeme, čo je kyberšikana a aký má vplyv na človeka, ktorý je šikanovaný. Tiež ukazujeme, že veľa z toho, čo sa na sociálnych médiách javí ako dokonalé, takým vôbec nie je,“ hovorí Boaz.

Boaz tiež zdôrazňuje problém ľudí, ktorí sa na sociálnych médiách vydávajú za niekoho iného, aby prilákali deti. „Aj na školách pre nepočujúcich sa medzi tínedžermi šíria nahé fotografie, čo môže spôsobiť veľa škody. Toto sa tiež rieši v predstavení.“

Boaz, Silva a Jamila čiastočne vyrastali so sociálnymi médiami, ale zažili aj obdobia bez veľkého množstva technológie. To im umožňuje vidieť, ako veľmi sú technológie prepojené so životmi dnešných tínedžerov. „S naším divadelným projektom chceme povzbudiť tínedžerov, aby sa medzi sebou rozprávali a pozerali sa aj za hranice sociálnych médií,“ vysvetľuje Boaz.

Ak bude predstavenie vo Fínsku úspešné, Boaz, Silva a Jamila chcú tento kus uviesť aj v iných krajinách. Na to však potrebujú peniaze, ktoré plánujú získavať v jednotlivých krajinách.

Napísal Jos de Winde / DNieuws
Foto: IG/ emojistheater
Editorka: Klaudia Jusková
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content