Kamala Harrisová a jej posunkové meno „Lotosový kvet“ symbolizuje jej cestu k možnému prezidentstvu

Posunkové meno Kamaly Harrisovej, ktoré pripomína rozkvitnutý lotosový kvet, výstižne symbolizuje jej politický vzostup a jej možnú budúcnosť ako prezidentskej kandidátky. Ako prvá žena, prvá černoška a prvá osoba s indickými koreňmi, ktorá zastáva úrad viceprezidentky Spojených štátov, 59-ročná Kamala Harrisová teraz čelí najväčšej výzve svojej kariéry. Ako pravdepodobná kandidátka Demokratickej strany na voľby v novembri 2024 sa Harrisová dostáva do centra politickej pozornosti.

Ako bývalá kalifornská generálna prokurátorka a senátorka má Harrisová skúsenosti v oblasti práva aj legislatívy. Vo funkcii viceprezidentky sa výrazne zasadzovala najmä za práva žien, najmä za právo na sebaurčenie nad vlastným telom. Po kontroverznom rozhodnutí Najvyššieho súdu o práve na interrupciu sa Harrisová stala hlasnou obhajkyňou reprodukčných práv.

Na začiatku jej funkčného obdobia ako viceprezidentky dostala Harrisová vo februári 2021 posunkové meno, ktoré má odrážať jej jedinečnú pozíciu a význam. Skupina nepočujúcich žien černošského a juhoázijského pôvodu niekoľko týždňov pracovala na vývoji tohto posunkového mena. Tento proces zdôraznil rozmanitosť a zastúpenie v komunite posunkového jazyka.

Posunkové meno, ktoré bolo vybrané pre Kamalu Harrisovú, je hlboko symbolické. Vychádza z významu jej mena „Kamala“, ktoré znamená lotosový kvet a symbolizuje čistotu, osvietenie a znovuzrodenie. Posunok využíva tri prsty, ktoré kvitnú a predstavujú tri Harrisovej „prvenstvá“: prvú černošku, prvú osobu s juhoázijskými koreňmi a prvú ženu v tejto funkcii.

Vytvorenie tohto posunkového mena černošskými a juhoázijskými nepočujúcimi ženami má veľký kultúrny význam. Zdôrazňuje dôležitosť zastúpenia a dáva hlas marginalizovaným skupinám v komunite nepočujúcich.

Dnes Harrisová napriek svojim skúsenostiam a priekopníckej úlohe čelí významným politickým výzvam. Jej kampaň však už nabrala na obrátkach. Za veľmi krátky čas sa pre ňu vyzbieralo viac ako 100 miliónov dolárov a nadšenie medzi demokratmi sa zdá byť vysoké. Na jej prvom verejnom vystúpení v rámci kampane v Milwaukee ju privítali niekoľkominútovým potleskom. Táto pozitívna odozva je v ostrom kontraste s pomerne tlmeným prijatím, ktorého sa jej často dostávalo ako viceprezidentke.

Zdroj: Sequeira Gerardo / Taubenschlag
Foto: Mgr: Gage Skidmore / Flickr
Editorka: Klaudia Jusková
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content