Nová thajská premiérka chce pokračovať v reformách

Thajský kráľ Mahá Vatčirálongkón v nedeľu formálne vymenoval Pethongthán Šinavatrovú, ktorá má 37 rokov, za premiérku a poveril ju zostavením novej vlády, informovala agentúra AFP. Na svojej prvej tlačovej konferencii oznámila, že plánuje pokračovať v projektoch predošlej vlády, ktoré sa zameriavali na podporu ekonomiky, boj proti nelegálnym drogám, zlepšenie zdravotnej starostlivosti a podporu rodovej rovnosti. Tiež zdôraznila, že vláda nezanechá projekt digitálnej peňaženky na podporu lokálnej ekonomiky, no bude hľadať spôsoby, ako zabezpečiť, aby bol aj finančne zodpovedný.

Šinavatrová, ktorá je v politike relatívne nová, sa do tohto odvetvia zapojila len pred minuloročnými voľbami, keď jej strana prekvapivo porazila progresívnu stranu Vpred (Phak Kao Klai). V minulosti viedla hotelovú časť rodinného podniku. Teraz je treťou členkou rodiny Šinavatrovcov na poste predsedu thajskej vlády – predtým túto funkciu zastávali jej otec Tchaksin a jeho mladšia sestra Jinglak, ktorí boli obaja zosadení vojenskými prevratmi a museli opustiť krajinu.

Pethongthán priznala, že jej chýbajú skúsenosti, ale je odhodlaná pracovať na zlepšení života a postavenia všetkých Thajčanov. Uviedla, že neplánuje vymenovať svojho otca do žiadnej vládnej funkcie, ale bude sa radiť s jeho názormi.

V Thajsku už viac než 20 rokov prebieha mocenský boj medzi Tchaksinom Šinavatrom a jeho spojencami a konzervatívnou provojenskou elitou. Tchaksinove strany opakovane vyhrávali voľby, no ich vlády boli zvrhnuté prevratmi a súdnymi rozhodnutiami. Tchaksin bol v minulom roku odsúdený na osem rokov väzenia, ale existujú správy, že by mu kráľ mohol udeliť milosť.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: reuters.com
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content