Spolu v kanáloch: Nepočujúci LGBTQI+ na Pride Amsterdam

Plaviť sa po kanáloch Amsterdamu a hrdo prezentovať svoju stratu sluchu a LGBTQI+ identitu. To je presne to, čo Roze Gebaar plánuje urobiť počas Canal Parade Pride Amsterdam v sobotu 3. augusta.

Počas otváracej párty Pride Amsterdam minulý február sa ukázalo, že Roze Gebaar bude plávať s vlastnou loďou spolu s desiatkami ďalších. Tohtoročná téma Pride Amsterdam je „Spoločne“ s dôrazom na prístupnosť.

Približne osemdesiat lodí sa zúčastní na sprievode po kanáli, ktorý oslavuje LGBTQI+ komunitu. Tieto lode budú reprezentovať všetkých od malých LGBTQI+ organizácií až po veľké spoločnosti.

Roze Gebaar predstavuje online komunitu nepočujúcich a nedoslýchavých lesbických žien, gay mužov, bisexuálov, transgender a intersexuálnych osôb (LGBTQI+) po celom Holandsku.

Roze Gebaar už dostala desiatky registrácií od ľudí, ktorí sa chcú pripojiť k lodi. Patria sem členovia holandskej komunity nepočujúcich a nedoslýchavých LGBTQI+ ako aj nepočujúci spojenci a medzinárodní nepočujúci LGBTQI+ ľudia z 9 rôznych krajín.

Na lodi je ešte stále voľné miesto. Kliknite na link pre viac informácií a na registráciu. Okrem toho Roze Gebaar stále hľadá sponzorov na pokrytie nákladov na loď. Ak chcete prispieť, kliknite sem.

Žiaľ, Roze Gebaar konštatuje, že nie je dobre známa v rámci komunity nepočujúcich LGBTQI+, najmä medzi novými a mladými ľuďmi. Roze Gebaar sa v zásade zameriava výlučne na poskytovanie NGT tlmočníkov na rôznych LGBTQI+ podujatiach a občasne organizuje párty. Avšak správna rada má túžbu robiť viac aktivít, ako sú prednášky, vzdelávanie a osvetové aktivity na školách pre nepočujúcich. Na dosiahnutie tohto cieľa je potrebné rozšíriť radu o ďalších ľudí, najmä mladých ľudí s rôznym vzdelaním. Okrem toho bude správna rada v nasledujúcom období viac viditeľná na sociálnych médiách, aby prilákala mladých ľudí.

Podľa indexu Rainbow Europe sa Holandsko v roku 2024 umiestnilo na 14. mieste v Európe z hľadiska práv LGBTQI+. Toto hodnotenie sa primárne zameriava na legislatívu a predpisy týkajúce sa práv LGBTQI+ v európskych krajinách.

Zdroj: Jos de Winde/ DNieuws
Foto: Bootuitjes
Editorka: Klaudia Jusková
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content