Velenie jednotky NATO na Slovensku preberajú Španieli

Velenie jednotky NATO na Slovensku preberá španielsky kontingent. Pri tejto príležitosti sa v pondelok v Centre výcviku Lešť konal slávnostný nástup. Doteraz tejto mnohonárodnej bojovej skupine velila Česká republika, informoval podpredseda vlády SR a minister obrany Robert Kaliňák.

Kaliňák zdôraznil, že ČR za dva roky ukázala, ako efektívne spolupracovať medzi viacerými krajinami. Od júla, keď sa skupina začne transformovať na brigádu, sa pridajú aj Rumunsko a Turecko. Slovensko ako hosťujúca krajina plánuje zlepšiť podmienky na základe doterajších skúseností.

Generálporučík Českej armády Karel Řehka vysvetlil, že brigádne zoskupenie neznamená prítomnosť celej brigády, ale schopnosť ju rýchlo doplniť v prípade potreby. Prezident SR Peter Pellegrini vyhlásil, že Slovensko zostáva plnohodnotnou súčasťou NATO, čo umožňuje krajine rozvíjať sa a prispievať k medzinárodnej stabilite.

Prví španielski vojaci prišli na Slovensko v januári tohto roka, aby zabezpečili hladký priebeh transformácie velenia mnohonárodnej bojovej skupiny NATO.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: TASR/ Ján Krošlák
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content