EUD Valné zhromaždenie 2024 v Bruseli

V dňoch 23. – 26. mája 2024 sa v belgickom meste Brusel konali rôzne programy, ako semináre, workshopy a valné zhromaždenie Európskej únie nepočujúcich (EUD).

Prvé dva dni boli venované seminárom a workshopom, ktoré prezentovali rôzne témy, napríklad o službe 112, či majú každý štát v Európe a zároveň ako vybudovať, respektíve riešiť, aby mali službu 112, a ako vybudovať organizácie v Belgicku, ktoré majú zamestnancov a dobrovoľníkov. Hlavnou témou seminár bol bývalý predseda EUD Markku Jokinen z Fínska, ktorý prednášal o výskume organizácii pre nepočujúcich v Európe, so zameraním na počet zamestnancov a dobrovoľníkov. Podľa jeho výskumu z roku 2019, mali najvyšší počet zamestnancov v organizácií pre nepočujúcich Bulharsko (142) a Maďarsko (107). Naopak, najnížší počet mali Nemecko (3), zatiaľ čo Francúzsko a Holandsko nemajú žiadnych zamestnancov, iba dobrovoľníkov. Slovensko nebolo do výskumu zaradené.

Tretí deň sa konalo valné zhromaždenie. Zúčastnili sa na ňom delegáti zo všetkých 29 členských krajín EUD okrem Švajčiarska a Cypru. Za Slovensko sa zúčastnila prezidentka Asociácie Nepočujúcich Slovenska Jana Barčák Filipová a Peter Kolarčík.

Zdroj a foto: https://www.facebook.com/eudeaf/  https://aneps.sk/seminar-eud/
Redaktor: Juraj Holéczy
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content