Sluchovo postihnutým chýba tlmočenie do slovenského posunkového jazyka v televízii TA3

Pracovníčky Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím a prezidentka Asociácie nepočujúcich Slovenska (ANEPS) Jana Barčák Filipová sa zúčastnili pracovného stretnutia so zástupcami súkromnej televíznej spoločnosti TA3. Aktuálne má televízia k dispozícii iba skryté titulky. Bolo by dobré, keby TA3 vrátila späť na obrazovky tlmočníkov do slovenského posunkového jazyka. Podľa zákona mali byť televízie povinné zabezpečiť nielen titulky, ale aj skryté titulky a tlmočenie do slovenského posunkového jazyka.

Dôvodom stretnutia boli sťažnosti nepočujúcich na zrušenie programov s tlmočením do slovenského posunkového jazyka. Osoby so sluchovým postihnutím tiež vyjadrujú nespokojnosť s kvalitou titulkov, ktoré sú do televízneho vysielania doplnené pomocou umelej inteligencie.

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská informovala, že už majú za sebou stretnutie so zástupcami TA3, ale aj s prezidentkou Asociácie nepočujúcich Slovenska Janou Barčák Filipovou. Podnet riešia.

Zdroj a foto: https://www.facebook.com/komisar.sk/  https://www.facebook.com/p/Spr%C3%A1vy-RTVS-v-slovenskom-posunkovom-jazyku-100063649356359/
Redaktor: Juraj Holéczy
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content