Projektové stretnutie Spreadthesign v Nemecku

Projekt Spreadthesign internetový slovník národných posunkových jazykov.

V dňoch 4. – 6. júna 2024 sa konalo projektové stretnutie v Essene, Nemecko, ktorého sa zúčastnili Katarína Vrábľová Polášková a Pavel Škrabák spolu s reprezentantmi z 15 krajín.

Prvý deň prebiehalo projektové stretnutie, kde sa hodnotil projekt a plánovali ďalšie úlohy a ciele. Diskutovalo sa o výmene programátora zodpovedného za webovú stránku Spreadthesign, keďže poslednú dobu nebolo možné pridávať nové videá s posunkami. V roku 2023 navštívilo stránku 1,7 milióna používateľov, pričom viac ako polovica z nich pochádzala z Ruska, Číny, Nemecka, Talianska a Španielska. Každej krajine boli pridelené úlohy na doplnenie slov, viet a rozhovorov, a pripravujú sa dotazníky.

Druhý deň navštívili strednú školu pre nepočujúcich v Essene, ktorá ponúka viac ako 100 odborov, napríklad murár, stolár, zámočník, zubný technik a zdravotník. Všetci pedagógovia musia ovládať posunkový jazyk aspoň na úrovni A1 a školu navštevuje vyše 650 študentov.

Po prehliadke školy sa účastníci vrátili na projektové stretnutie, kde doladili záverečné plány na rok 2024. Posledný deň pred odchodom na Slovensko navštívili mesto Kolín nad Rýnom.

Zdroj: Pavel Škrabák – rozhovor
Foto: Pavel Škrabák
Editor: Juraj Holéczy

Skip to content