Nové bezpečnostné opatrenia: Vláda chce regulovať zhromaždenia a chrániť súkromie občanov

Vláda SR navrhuje zákon na zlepšenie bezpečnosti (tzv. lex atentát), ktorý prináša niekoľko významných zmien. Navrhuje sa zákaz zhromaždení v okruhu 50 metrov od sídla prezidenta SR, vlády SR a všeobecného súdu. Pre Ústavný súd SR má platiť zákaz zhromaždenia v okruhu 100 metrov od jeho sídla.

Návrh zákona obsahuje aj opatrenia na obmedzenie protestov pred obydliami osôb, ktorých zamestnanie súvisí s účelom zhromaždenia. Cieľom je predísť zhromaždeniam pred oknami dotknutých osôb a zabrániť stretom účastníkov konkurenčných zhromaždení. Vláda tiež navrhuje rozšíriť súčasný zákaz zhromaždení na miesta, kde sídlia alebo rokujú vysoké ústavné orgány, aby sa zabezpečil nerušený chod týchto orgánov.

Polícia a obce budú mať nové povinnosti intenzívne analyzovať žiadosti o zhromaždenia a môcť ich buď oddeliť, alebo zakázať. Ak obec nedodrží tieto pokyny a riziká sa naplnia, môže byť pokutovaná. Nová legislatíva tiež prináša prísnejšie sankcie za narušenie občianskeho spolunažívania, vrátane zvýšenia pokút z 99 na 1000 eur.

Návrh zákona počíta aj s možnosťou získať údaje o elektronickej komunikácii osôb podozrivých zo spáchania priestupku, na čo bude potrebný súhlas prokurátora.

Vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD) uviedol, že cieľom návrhu je upokojiť situáciu v oblasti zhromaždení a zabezpečiť, aby občania mohli pokojne vykonávať svoje ústavou garantované právo na zhromaždenie. Vláda návrh schválila na stredajšom zasadnutí a navrhuje, aby ho parlament prijal v skrátenom legislatívnom konaní.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: TASR/ Jaroslav Novák
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content