Nepočujúci Pavel Škrabák a jeho cesta do súťaže Two Champ Coffee

V roku 2018 nastúpil Pavel Škrabák do práce ako barista. Od tej doby sa intenzívne vzdeláva v oblasti kávy, aby získal čo najviac vedomostí o tomto fascinujúcom svete. Jeden deň prišiel zákazník a povedal mu, že jeho káva obsahuje 70% arabiky a 30% robusty. Pavel prikývol, avšak celá konverzácia prebiehala písaním na papier, pretože Pavel je nepočujúci.

Nanešťastie, papier s konverzáciou spadol na zem a jeho kolega ho zdvihol. Všimol si, že informácie napísané na papieri boli nesprávne, a vysvetlil mu, že by takéto nepresnosti nemali šíriť medzi zákazníkov. Kolega Pavlovi podrobne vysvetlil rozdiel medzi bežnou a výberovou kávou, čo bolo pre Pavla veľmi užitočné.

Výberová káva je vysoko kvalitná káva, ktorá sa vyznačuje špecifickými chuťovými profilmi a prísnym hodnotením. Pestuje sa v ideálnych podmienkach a často sa zberá ručne, aby sa zabezpečila maximálna kvalita. Chuťový profil výberovej kávy môže zahŕňať rôzne chuťové tóny ako ovocné, kvetinové, čokoládové či orieškové. Taktiež je známa pre svoju nízku kyslosť a komplexnú chuť. Pestovanie tejto kávy často podporuje udržateľné a ekologické poľnohospodárske praktiky.

Po získaní nových informácií sa Pavel stal sebavedomejším a rozhodol sa zúčastniť sa súťaže Two Champ Coffee. Súťaže vo výberovej káve sú rôznorodé, zahŕňajú napríklad prípravu pomocou metódy V60, cupping a ďalšie. Pavel dlho uvažoval o účasti a nakoniec sa rozhodol prihlásiť. Dôvodom bolo aj to, že vysoká škola v Trnave ponúkala možnosť tlmočníckej praxe, čo mu veľmi pomohlo.

Najprv sa dohodol so študentkami, ktoré súhlasili s tlmočením počas súťaže. Prihlásilo sa 25 súťažiacich. Po všetkých prípravách sa Pavel zúčastnil festivalu Two Champ Coffee, ktorý pozostával zo senzorického kola, v ktorom musel správne identifikovať chute z cuppingu a arómy. Nepostúpil do ďalšieho kola.

Hoci sa Pavlovi nepodarilo dosiahnuť úspech v súťaži, získal cenné skúsenosti a novú motiváciu. Pavel verí, že jeho účasť môže inšpirovať ďalších nepočujúcich, aby sa nebáli zúčastňovať sa na podobných podujatiach.

Zdroj: Pavel Škrabák- rozhovor
Foto: Pavel Škrabák
Editorka: Klaudia Jusková
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content