Až 81 % absolventov stredných škôl nevie, čo bude robiť po maturite

Až 81 % absolventov stredných škôl nevie, čo bude robiť po ukončení štúdia. Mnohí z nich sa ani neuplatnia v odbore, ktorý študovali. Toto vyplýva z aktuálneho prieskumu “Doštudoval som a čo ďalej?”, ktorý realizovala spoločnosť Schreiber Group na vzorke 2800 študentov z celého Slovenska.

“Je to pre nás alarmujúce číslo. Mnohí mladí ľudia nemajú jasno vo svojom odbornom alebo profesijnom smerovaní. Až 60 % absolventov stredných škôl priznáva, že výber strednej školy bol pre nich nevhodný, aj keď ju už doštudovali,” uviedol výkonný riaditeľ Schreiber Group Martin Miklánek.

Mladí ľudia majú nízky záujem o profesiu, ktorú vyštudovali. Podľa Miklánka na to môže vplývať prostredie, kamaráti, rodičia alebo očakávaný príjem, ktorý často nesplní ich predstavy. Prieskum ukázal, že mladí ľudia sa nikam neponáhľajú a rozhodnutie o prvom zamestnaní alebo ďalšom štúdiu si nechávajú na neskôr. Pre 81 % absolventov nie sú peniaze hlavným dôvodom, prečo by sa hneď po škole zamestnali.

Miklánek upozornil, že na uplatnenie absolventov vplýva aj úroveň školstva, keď niektorým odborom chýba dostatočná odborná prax. “Študenti čoraz menej využívajú brigády počas štúdia, alebo nebrigádujú v odboroch, ktoré študujú, kde by si mohli doplniť chýbajúcu prax a skúsenosti. Pritom na trhu práce je veľký dopyt po mladých ľuďoch, aj absolventoch,” dodal. Z prieskumu vyplynulo, že 72 % maturantov neplánuje pracovať v odbore, ktorý vyštudovali. Väčšina z nich radšej zvolí rekvalifikáciu alebo sa uspokojí s nižším zaradením, ako bolo ich študijné zameranie.

Mnoho mladých ľudí hľadá lepšie platené pozície, ktoré môžu získať aj bez vysokoškolského titulu. Prieskum ukázal, že IT odbor nepatrí medzi nedostatkové profesie na Slovensku. Naopak, najväčší dopyt je po pekároch, učiteľoch a zdravotných sestrách.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content