V Británii vznikne prvá továreň na výrobu leteckého paliva z ľudských výkalov.

Spoločnosť Firefly oznámila vo štvrtok (11.4.2024) plány na vybudovanie prvej továrne na výrobu udržateľného leteckého paliva z ľudských výkalov v Anglicku do roku 2028. Tento krok je súčasťou legislatívnej požiadavky britskej vlády, ktorá požaduje, aby letecké spoločnosti do roku 2030 využívali aspoň 10 percent biopaliva z udržateľných zdrojov.

Továreň, ktorá bude situovaná na juhu Anglicka v prístavnom meste Harwich, má vyrobiť 525.000 ton udržateľného leteckého paliva z biologických odpadov počas 15 rokov pre leteckú spoločnosť Wizz Air.

Toto palivo bude mať o 70 percent nižšiu uhlíkovú stopu v porovnaní s tradičným leteckým palivom a môže sa miešať v pomere 1:1 bez úprav motorov. Hoci výroba udržateľných leteckých palív je výrazne drahšia ako súčasných, tuhý bioodpad ako surovina bude dodávať kanalizačná spoločnosť Anglian Water. Spoločnosť Firefly tvrdí, že vo Veľkej Británii je dostatok surovín na výrobu 200.000 ton udržateľných leteckých biopalív, čo je približne polovica množstva vyžadovaného podľa legislatívy.

Výroba biopalív z výkalov už úspešne prebieha v Japonsku, kde spoločnosť Interstellar Technologies úspešne otestovala prototyp raketového motora na biometán z kravského hnoja v decembri minulého roku.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content