Triedenie na Slovensku: Boj s plastmi a elektroodpadmi

Na Slovensku sa najviac recykluje papier, a to približne 200 000 ton ročne. Podľa nedávnych štatistík z roku 2022 je úroveň recyklácie papiera, ktorý sa uvádza na slovenský trh, viac ako 82 percent. Marek Brinzík z organizácie Natur-Pack, zodpovednej za výrobcov, uviedol, že najlepšie výsledky pri recyklácii dosahujeme pri papieri a skle. Tieto materiály majú dlhú históriu triedenia na Slovensku a ich zložky sú ľahko identifikovateľné. Čo sa týka skla, darí sa správne triediť najviac.

Brinzíka trápi najmä nedostatočné triedenie plastov. Zaznamenáva sa pri nich veľké množstvo znečistenia v nádobách na triedený zber. Mnohé z nich obsahujú až polovicu materiálu, ktorý by tam nemal patriť, čo komplikuje proces recyklácie a financovanie triedeného zberu.

Problémy s plastami sú spôsobené ich rôznorodosťou a častým zámienkou s inými materiálmi. Ďalším problémom je nejednotnosť triedeného zberu, pretože s plastami sa často zbierajú aj nápojové kartóny a kovové obaly, hoci nie všade platí táto prax.

Okrem plastov sú ďalšou problematickou skupinou elektroodpady. Ľudia ich často nesprávne zahadzujú do nádob určených na plasty, čo môže viesť k vážnym environmentálnym problémom. Elektroodpady by sa mali odovzdávať na špeciálnych miestach spätného zberu, ako sú elektropredajne, obchodné centrá, verejné priestranstvá a zberné dvory.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content