Ruský súd odsúdil ženu za protest na volebnom lístku

Súd v Petrohrade odsúdil ženu na osem dní väzenie a uložil jej pokutu 40. 000 rubľov (cca 400€) za to, že napísala červenou fixkou na zadnú stranu hlasovacieho lístka “Nie vojne”. Súd tvrdí, že týmto spôsobom poškodila štátny majetok a zdiskreditovala ruskú armádu, informuje agentúra AFP. Tento čin sa stal v nedeľu, posledný deň prezidentských volieb, kedy ruské opozičné skupiny vyzývali na protesty proti voľbám, v ktorých sa očakávalo jednoznačné víťazstvo Putina.

Dlhoročný šéf Kremľa Vladimir Putin si víťazstvom vo voľbách, v ktorých nemal skutočného súpera, zaistil už piate funkčné obdobie. Podľa AFP si tak svoj vyše 20-ročný mandát predĺžil aspoň do roku 2030.

Počas volieb dochádzalo k viacerým incidentom, ako bolo ničenie volebných hárkov a pokusy o podpaľovanie volebných miestností, polievanie volebných schránok farbou. Putin vo svojom prejave po víťazstve varoval, že s tými, ktorí sa dopustili takýchto činov, sa bude treba vysporiadať.

Niektoré západné krajiny, vrátane Spojených štátov, Nemecka a Veľkej Británie, vyjadrili nesúhlas s priebehom volieb a kritizovali väzenie politických oponentov Kremľa a cenzúru. Rusko na tieto výhrady reagovalo tvrdením, že takéto vyhlásenia sú absurdné a voľby boli legitímne.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content