Muž v železných pľúcach: Pamätný príbeh Paula Alexandra

Američan Paul Alexander, známy aj ako “muž uväznený v železných pľúcach”, zomrel vo veku 78 rokov. Jeho smrť oznámila rodina v stredu prostredníctvom sociálnych médií a jeho oficiálna webová stránka. Alexander prežil detskú obrnu ako šesťročný, čo ho ochromilo od krku dolu. Bol viazaný na mechanický dýchací prístroj, ktorý mu umožňoval dýchať, pričom z neho trčala len hlava. Napriek svojmu hendikepu bol vynikajúcim študentom práva a pracoval v oblasti práva.

Jeho brat Philip oznámil jeho úmrtie na Facebooku a vyjadril hlbokú úctu k Alexandrovým úspechom a odhodlanosti. Advokát hendikepovaných Christopher Ulmer potvrdil Alexandrovu smrť na platforme GoFundMe, kde pre neho zbierali finančnú pomoc.

Paul Alexander sa stal inšpiráciou pre mnohých ľudí po celom svete svojím príbehom a pozitívnym prístupom. Jeho príbeh šíril pozitivitu a nadchnutie a zanechal nezmazateľnú stopu vo svete.

V jeho poslednom príspevku na TikToku bol spomenutý aj fakt, že bol núdzovo hospitalizovaný kvôli nákaze koronavírusom.

Želené pľúca sú hermeticky uzavreté komory, v ktorých sa zvyšovaním a znižovaním tlaku rozťahujú a sťahujú pľúca pacienta. Inak by nemohol dýchať. Od 20. rokov 20. storočia pomáhali ľuďom, ktorí ochrnuli. Ich využívanie sa obmedzilo, keď americký lekár, výskumník a virológ Jonas Salk vynašiel očkovaciu látku proti detskej obrne. Umožnil jej voľné šírenie, čím síce stratil zhruba sedem miliárd dolárov, ale detskú obrnu ako zničujúce paralyzujúce ochorenie pomohol prakticky zlikvidovať.

Bol držiteľom Guinnessovho svetového rekordu za najdlhší čas strávený v týchto zariadeniach – viac ako 70 rokov. Poslednou osobou žijúcou v železných pľúcach je teraz 75- ročná Martha Lillardová z mesta Shawnee v štáte Oklahoma.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: TikTok/ ironlungman
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content