Jadrová hrozba nad Ukrajinou: Biely dom reaguje na Putinove slová

Biely dom vo štvrtok oznámil, že neexistujú žiadne dôkazy naznačujúce, že by sa Rusko pripravovalo na použitie jadrovej zbrane na Ukrajine. Toto vyhlásenie bola reakciou na slová ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý vyhlásil, že je pripravený použiť jadrové zbrane v prípade, že by bola ohrozená štátnosť a nezávislosť Ruska. Tlačová tajomníčka Bieleho domu, Karine Jean-Pierrová, predstavila túto pozíciu novinárom počas letu prezidentského špeciálu Air Force One.

Putin vo štvrtok verejne oznámil, že Rusko je pripravené použiť jadrové zbrane v prípade ohrozenia jeho štátnosti, zvrchovanosti alebo nezávislosti. Podľa jeho vyhlásenia je Rusko vojensky a technicky pripravené na takéto kroky. Americký zástupca, ktorý nechcel byť menovaný, tiež uviedol, že USA nepozorovali žiadne indície o použití jadrových zbraní na Ukrajine. Jeho slová naznačujú, že Putin chcel pravdepodobne pripomenúť obsah ruskej jadrovej doktríny, ktorá stanovuje podmienky pre použitie jadrového arzenálu Moskvou.

Konflikt na Ukrajine vyvolal najvážnejšiu krízu vo vzťahoch medzi Ruskom a Západom od kubánskej raketovej krízy v roku 1962. Putin už opakovane varoval, že ak by Západ poslal vojenské jednotky na Ukrajinu, hrozí jadrová vojna.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content