Prieskum: Polovica poľskej populácie obáva sa Ruskej agresie

Podľa nedávneho prieskumu verejnej mienky takmer polovica obyvateľov Poľska (48 percent) verí, že v blízkej budúcnosti by mohlo dôjsť k útoku Ruska na ich krajinu. Tento výsledok zaznamenal prieskum uskutočnený pre rozhlasovú stanicu TOK FM a spravodajskú webovú stránku OKO.press. Opakovanú otázku “áno” na túto tému zodpovedalo 41 percent opýtaných. Zvyšných 11 percent sa nevedelo vyjadriť. Prieskum bol realizovaný agentúrou Ipsos v období od 22. do 26. februára na reprezentatívnej vzorke 1000 dospelých obyvateľov Poľska.

Tento prieskum odzrkadľuje všeobecné obavy o bezpečnosť v Poľsku, ktoré sa vynorili v súvislosti s vojnou na Ukrajine, ktorá trvá už viac ako dva roky.

Bývalý poľský diplomat a expert Witold Jurasz sa od najhoršieho možného scenára dištancuje. Podľa jeho slov, hoci Ukrajina stráca na fronte, to neznamená, že prehráva vojnu. Okrem toho, podľa jeho názoru, Rusi nemajú silu zaútočiť na NATO, vrátane Poľska.

Jurasz zdôrazňuje, že Poľsko by nemalo podľahnúť nadmernému pesimizmu, ktorý je zosilnený mediálnymi správami. Miesto toho by sa malo zamerať na posilnenie ozbrojených síl a získať podporu spojencov. Jurasz tiež zdôrazňuje dôležitosť odolnosti voči strachu a podporuje väčšiu prítomnosť spojeneckých síl v regióne, vrátane pobaltských štátov.

Podľa Jurasza, strach z možného útoku Ruska na Poľsko je len nástrojom, ktorým sa snaží Kremeľ ovládnuť situáciu. Podľa neho neexistuje skutočný dôvod na obavy.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content