Politik Rudolf Dupkala odsúdený na päťročný trest za korupciu

Rudolf Dupkala, mestský a krajský poslanec z Prešova, bol odsúdený na päťročný nepodmienečný trest odňatia slobody za prijímanie úplatku. Rozsudok Špecializovaného trestného súdu ( ŠTS) v Pezinku potvrdil Najvyšší súd Slovenskej republiky v utorok. Rozhodnutie je právoplatné.

Dupkala sa na verejnom zasadnutí Najvyššieho súdu nezúčastnil, pričom svoju neúčasť ospravedlnil zdravotným stavom. Súd konal s jeho súhlasom aj v jeho absencii. Najvyšší súd zamietol jeho odvolanie, ako aj odvolanie prokurátora voči pôvodnému rozsudku ŠTS z marca 2022.

Podľa odvolacieho senátu boli vykonané dôkazy dostatočné na preukázanie viny. “Súd nenašiel žiadne zásadné chyby, ktoré by ovplyvnili konečné rozhodnutie,” zdôraznila predsedníčka senátu Dana Wänkeová. Súd rovnako vydal príkaz na začatie výkonu trestu pre Dupkalu.

Prokurátor v svojom odvolaní žiadal prísnejší trest vrátane peňažného trestu, avšak Najvyšší súd sa s týmto nesúhlasil. “Musíme akceptovať rozhodnutie súdu,” vyjadril sa prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matej Izakovič. Obhajca Dupkaly Peter Čurilla neodpovedal na otázky médií.

Dupkala mal podľa obžaloby žiadať od investora tréningovej ľadovej plochy v apríli 2018 úplatok vo výške 20.000 eur. Na rokovaní mestského zastupiteľstva mal za to pri schvaľovaní finančného príspevku vo výške 600.000 eur hlasovať za návrh riešenia, ktorý bol predložený žiadateľom – investorom.

Dupkala na hlavnom pojednávaní ŠTS pripustil, že ho investor dvakrát požiadal o pomoc. Prvý raz sa mal prihovoriť, aby sa proti výstavbe haly neuskutočnila petícia, a rovnako mal byť oslovený s prosbou o pomoc pri výstavbe parkovacích miest. Odmieta, že by za to žiadal či prijal úplatok. Cíti sa byť nevinný.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto:  http://freepik.com , FB/ Rudolf Dupkala
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content