Historický okamih: Maďarsko schválilo vstup Švédska do NATO

Poslanci maďarského Národného zhromaždenia v pondelok schválili vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. Tento krok, bol oznámený spravodajcom TASR v Budapešti so zdrojom na serveri 444.hu.

Za ratifikáciu hlasovalo 188 poslancov, pričom šesť poslancov Hnutia naša vlasť (Mi Hazánk Mozgalom) bolo proti a nikto sa nezdržal hlasovania. Po rozhodnutí sa v rokovacej sále ozval potlesk.

Maďarsko ratifikovalo prijatie Švédska do NATO ako posledná členská krajina Aliancie. Turecký parlament schválil vstup Švédska do NATO už v januári.

Premiér Švédska Ulf Kristersson nazval schválenie ratifikácie v Budapešti “historické”, vyjadril sa na sociálnej sieti X, kde zdôraznil pripravenosť Švédska prevziať zodpovednosť za euroatlantickú bezpečnosť.

Šéf NATO Jens Stoltenberg, uviedol, že vojenská aliancia bude čoskoro “silnejšia” po tom, čo maďarský parlament odstránil poslednú prekážku vstupu Švédska. “Teraz, keď to všetci spojenci schválili, sa Švédsko stane 32. spojencom NATO.

Rusko nie je nadšené, že maďarský parlament ratifikoval vstup Švédska do NATO. Konštatuje to server 444.hu s odkazom na ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS. “Švédsko prestalo byť neutrálnym štátom, a to zasiahlo do nedeliteľnej bezpečnosti Európy. Maďarsko, ako suverénny štát, ustúpilo tlaku Západu,” vyjadril sa predseda zahraničného výboru ruského parlamentu Konstantin Kosačev. Dodal, že to je vážna rana, hoci nie smrteľná.

Autor: Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content