Znížený záujem o manželstvo: Zvyšujúci sa vek a pokles sobášov na Slovensku

Záujem o uzavretie manželstva na Slovensku za posledných 30 rokov klesol, ako ukazujú údaje zo štatistického úradu. Tento trend súvisí s viacerými faktormi vrátane zvyšujúceho sa priemerného veku mužov a žien pri sobáši. TASR o tom informovala hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 Jasmína Stauder.

V priebehu 90. rokov minulého storočia a začiatkom 21. storočia dochádzalo k postupnému poklesu počtu sobášov, pričom aj napriek tomu, že do veku, kedy sa najčastejšie uzatvárali manželstvá, prichádzali generácie slobodných mužov a žien. Pandémia COVID-19 tiež prispela k upevneniu tejto klesajúcej tendencie.

Priemerný vek mužov pri sobáši sa zvýšil z približne 25,6 roka v roku 1991 na takmer 35 rokov v roku 2021, čo predstavuje nárast o 9,3 roka. U žien bol tento nárast mierne nižší, priemerne sa ich vek pri sobáši zvýšil z 22,9 roka na 32,1 roka. Zmeny boli podmienené nielen odkladaním prvých sobášov, ale aj zmenami v časovaní vstupov do manželstva u rozvedených a ovdovených osôb.

Celkové zmeny sú ovplyvnené nie len oneskorením prvých sobášov, ale aj všeobecným predĺžením životnosti a znížením úmrtnosti u mužov, čo vedie k nárastu veku, keď dochádza k ovdoveniu.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content