Protesty proti opätovnému začatiu býčích zápasov v Mexiku

V najväčšej aréne pre býčie zápasy na svete v hlavnom meste Mexika sa v nedeľu konalo prvé takéto podujatie v metropole od júna 2022. Stalo sa tak mesiac po tom, čo Najvyšší súd zrušil rozhodnutie nižšieho súdu z mája 2022, ktorým nariadil pozastavenie tejto niekoľko storočí trvajúcej praktiky na neurčito. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Na mexickom Monumental Plaza de Toros, najväčšom štadióne na býčie zápasy na svete s kapacitou viac ako 41 000 miest, bola do hliny napísaná veta: “Sloboda. Býky, živá kultúra.”

Pred arénou proti zápasom protestovalo niekoľko desiatok ľudí s plagátmi odsudzujúcimi túto tradíciu ako mučenie zvierat. Pred vstupom na štadión polícia zasahovala proti protestujúcim, z ktorých niektorí mali na sebe masky býkov a boli potretí krvavočervenou farbou.

Organizácia Animal Heroes odsúdila opätovné uskutočňovanie podujatí zameraných na mučenie býkov pre potešenie davu. Prezident López Obrador naznačil možnosť referenda, aby hlavné mesto Mexika rozhodlo, či zákazy obnoviť.

Býčie zápasy sú zatiaľ zakázané v štyroch z 32 mexických štátoch. Podľa zástancov, že v roku 2018 priniesli miliónové príjmy a zamestnali približne 80. 000 ľudí. Aktivisti naďalej bojujú za ich úplný zákaz pre tyranie zvierat.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content